Bekkenfysiotherapie

Gaan de gewone dagelijkse dingen niet zoals ze zouden moeten gaan. U durft niet meer op visite, omdat u uw ontlasting niet ophoudt? Of lekker te sporten zonder dat u ongewild urine verliest? Bent u zwanger en hebt u lage rug- of bekkenpijn?

De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de spieren een belangrijke taak bij het plassen, ontlasten en vrijen. De spieren kunnen te gespannen of juist te zwak zijn. Misschien voelt u de spieren niet goed, waardoor u er te weinig controle over heeft. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de controle hierover te herwinnen.

Klachten waarbij de bekkenfysiotherapeut u kan helpen

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting
  • zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus
  • pijn in de onderbuik, de blaas, rond de anus of de geslachtsdelen
  • problemen bij het vrijen, die samenhangen met de bekkenbodem bij mannen en vrouwen
  • bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap of bevalling en het eerste jaar er na
  • bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap en bevalling
  • begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied

Uw klachten worden tijdens de eerste afspraak zorgvuldig in kaart gebracht. Voordat er een behandeling gestart kan worden moet de bekkenfysiotherapeut een fysiotherapeutische diagnose stellen. Deze wordt gevormd door een vraaggesprek en een algemeen en specifiek onderzoek.

Omdat de bekkenbodemspieren zich binnen in het lichaam bevinden, kunnen deze niet goed van buitenaf te onderzoeken zijn. Er kan daarom, in overleg, een inwendig onderzoek plaatsvinden, welke gericht is op het in kaart brengen van het functioneren van de bekkenbodem. Er zal altijd toestemming aan u worden gevraagd voor het uitvoeren van een inwendig onderzoek en inwendige behandeling.

Naar aanleiding van de bevindingen wordt er een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit adviezen ten aanzien van het houdings- en bewegingsapparaat, het leren herkennen en gebruiken van de bekkenbodemspieren en het verkrijgen van inzicht in uw plas-, ontlasting- en drinkgedrag. Er kan hierbij gebruik gemaakt worden van myofeedback oefenhulpmiddelen, oefeningen en dagboeken.

Bij pijnklachten is de behandeling van triggerpoints, pijnlijke punten in de betrokken spieren een mogelijkheid. Dit is een bijzondere specialisatie van Bekkenfysiotherapie.

Telefoonnummer Inge Hemel: 06-28503631.