De oorzaak van gezondheidsklachten is soms niet eenvoudig aan te wijzen. Als er geen duidelijk lichamelijke oorzaak is wordt er vaak aan een psychisch probleem gedacht. Omdat er toch duidelijk lichamelijke symptomen zijn vinden veel mensen dit verwarrend en gaan van arts naar arts om duidelijkheid te krijgen over hun klachten. Vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een verschil maken.
Regelmatige blootstelling aan een korte hanteerbare dosis stress maakt ons weerbaarder en houdt ons brein en lichaam in conditie. Maar door omstandigheden kan de balans tussen lichaam, geest en leefomgeving verstoord raken. Bijvoorbeeld door problemen op het werk of privé, door ziekte, verlies van dierbaren, een ongeluk of een andere traumatische ervaring. Vaak is zo’n verstoring een sluipend proces en kunnen psychosomatische klachten ontstaan. Tijdens de behandeling leert u hoe uw lichaam werkt in relatie met stress en hoe u daar zelf invloed op kunt krijgen.
De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen van de behandeling bepaald en wordt samen met u een therapieplan opgesteld.
Een behandeling bij de psychosomatisch fysiotherapeut is er op gericht u te helpen om de klachten en signalen van uw lichaam te begrijpen en hier meer controle op te krijgen. Lichaamsbewustwording is hierbij heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in uw lijf gebeurt in bepaalde situaties, deze lichaamservaringen herkennen, erkennen en er betekenis aan geven.
We maken daarbij onder andere gebruik van therapeutische gesprekken, psycho-educatie, adem- en ontspanningsoefeningen, emotioneel lichaamswerk, focusing, aandachtstraining en mindfulness. Het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden en het respecteren van uw grenzen. De lichamelijke klacht die u heeft is hierbij het aangrijpingspunt, maar als psychosomatisch fysiotherapeut kijken we naar de hele persoon en zijn/haar leefomgeving om weer in balans te komen. U krijgt meer inzicht in uw klachten en verantwoordelijkheid voor uw handelen.
Negatieve stress kan zich uiten in klachten als:
- extreme vermoeidheid
- chronische pijnklachten van het houdings- en bewegingsapparaat
- niet kunnen ontspannen
- verhoogd emotioneel, snel boos zijn
- druk op de borst of hartkloppingen
- onverklaarde spier- en gewrichtspijn
- benauwdheid, moeite met ademhalen
- lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
- slecht of juist heel veel slapen
- angstig en onzeker zijn
- concentratieproblemen
- somber zijn en veel piekeren
Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig. De psychosomatisch fysiotherapeut werkt dan – met uw toestemming – samen met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts of andere zorgverleners. Zij stemmen hun activiteiten op elkaar af, voor een optimale behandeling.
Therapeuten: Annechien Koch, Anouk Bestebreurtje, Ingeborg van Logchem, Franka Tros